Skip to content

Állami támogatások

Az ingatlanvásárlásra vonatkozó állami támogatások kavalkádja: segítünk eligazodni! Van akinek evidens, van akinek útvesztő!

Akár már meglévő otthonodat szépítgetnéd tovább, akár új vagy használt lakást, házat szeretnél vásárolni, az állam támogatása bizony a legtöbbünknek jól tud jönni céljaink megvalósításában. Erre pedig annyiféle opció létezik, hogy már-már szinte eligazodni is nehéz köztük – cikkünkben összefoglaljuk röviden, hogy melyikről mit érdemes tudnod.

Talán a legismertebb támogatás: a CSOK

Vélhetően nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk, a „CSOK” kifejezéssel te is sokszor találkoztál már. Ez nem is véletlen, hiszen a Családi otthonteremtési kedvezmény megannyi gyermekes családot és fiatal házaspárt segített már hozzá a saját otthon birtoklásához. A CSOK legfontosabb tudnivalói:

 • Az alapfeltétele a gyermekvállalás: akár már megszületett kicsikről, akár csak a jövőben megszületendő gyermekekről van szó.
 • A támogatás mértéke 600 ezer 10 millió forint között lehet, a gyermekek számától és az ingatlan típusától függően.
 • Új ingatlan vásárlására vagy építésére, illetve új és használt lakás vásárlására és bővítésére egyaránt igényelhető.
 • Korszerűsítésre, felújításra nem lehet felhasználni.
 • A „Falusi CSOK” névre hallgató változata bizonyos kistelepülések lakosainak lehet érdekes, illetve külterületen is segíthet ingatlanhoz jutni a családoknak. A támogatás mértéke a CSOK-hoz hasonlóan maximum 10 millió forint, és használt ingatlan vásárlására és bővítésére, valamint meglévő ingatlan bővítésére, korszerűsítésére lehet felhasználni.

Még mindig CSOK: áfa-visszaigénylés, illetékmentesség és kamattámogatott lakáshitel

A fentieken túl a CSOK „keze ennél is tovább ér”: több olyan támogatási forma is létezik, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Családi otthonteremtési kedvezményhez.

 • Ha CSOK segítségével vásárolnál új ingatlant, akkor az 5% lakásáfa visszaigényelhető
 • A CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében nem kell megfizetned a visszterhes vagyonátruházási illetéket
 • A „sima” és a Falusi CSOK mellé igényelhetsz kamattámogatott lakáshitelt is további 15 millió forint értékben azzal a feltétellel, hogy a kamat a kamattámogatás időszaka (maximum 25 év) alatt legfeljebb 3% lesz.

Ha meglévő otthonodat csinosítanád: Otthonfelújítási támogatás

Ha nem ingatlanvásárláson töröd a fejed, hanem sokkal inkább már meglévő, saját lakásodat/házadat szépítgetnéd tovább, hogy még otthonosabbá tehesd, akkor az Otthonfelújítási támogatást neked találták ki. A támogatás főbb tudnivalói:

 • Legalább egy gyermeket váró vagy nevelő családok vehetik fel (akár mozaikcsaládok vagy egyedülálló szülők is).
 • Maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet így jutni, melyből a költségeknek a fele fedezhető – azaz a másik feléhez szükséges önerő is. Így tehát legalább 6 millió forint értékben szükséges felújítási munkálatokat végezni, melyeknek 50%-át állhatja az állam. (természetesen a célra vonatkozó feltételeknek meg kell felelni és a munkadij és anyag közti 50-50%-os megoszlási aránynak is stimmelnie kell)
 • Arra az esetre, ha nem rendelkeznél a fentiekhez szükséges önerővel, igényelhetsz Otthonfelújítási hitelt is maximum 6 millió forint értékben.(Ez szintén kamattámogatott)

Szabad felhasználású kölcsön gyermekáldás előtt: Babaváró hitel

Legyen szó lakásvásárlásról, -felújításról vagy akár hitelkiváltásról: a Babaváró hitellel a fiatal házasokat segíti az állam.

 • Legfeljebb 10 millió forint kölcsönhöz juthatnak a házasok, ráadásul kamatmentesen.

A kamatmentességhez szükséges a gyermekvállalás – sőt, ha több gyermeket vállal a pár, akkor a hitel átalakítható vissza nem térítendő támogatássá. Két gyermek születése után a fennálló tartozás 30%-át, három gyermek után pedig a 100%-át elengedi az állam, viszont amennyiben nem sikerül a feltételt teljesíteni, minden támogatást vissza kell fizetni és a hitel visszalakul standard hitellé.

Homekey-blog-allami-tamogatasok-2

Környezetvédők előnyben: a Zöld hitel nektek szól

A Zöld Otthon Program, „becenevén” Zöld hitel egy egészen újkeletű ajánlat, melynek célja (többek között) az energiatakarékos ingatlanok népszerűsítése a környezetvédelem jegyében. A Zöld hitel…

 • igénylésének feltétele, hogy a felvett összeget újépítésű, energiatakarékos, legalább BB besorolású, azon belül is maximum 90kwh/m2/év energiaigényű ingatlan építésére vagy vásárlására fordítsd.
 • legfeljebb 70 millió forintos lakáscélú jelzáloghitelt jelent, maximum 2,5%-os kamattal.
 • A Zöld Otthon Program is kombinálható CSOK-kal és a hozzá tartozott kamattámogatott hitellel, ez esetben a kamattámogatott hitel kamatmentessé tehető és csak a Zöld hitelnek lesz kamata.

Környezetvédelem – még mindig: hamarosan startol a Napelem pályázat

Ha nincs szükséged nagy összegű hitelre, viszont szívesen minimalizálnád rezsiköltségeidet napelemrendszer kiépítésével, a decemberben induló Napelem pályázatot érdemes megcéloznod.

 • A pályázatra az országos átlag alatti egy főre jutó keresettel rendelkező háztartások jelentkezhetnek.
 • A nyertesek támogatást kaphatnak napelemes rendszerek kiépítésére, nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre
 • A hitelösszeg közel 3 millió forinttól kezdve akár 11,5 millió forint is lehet, attól függően, hogy milyen munkálatokra terjednek ki a korszerűsítések.

Ha sikerült eldöntened, milyen finanszírozási formát vennél igénybe, találjuk meg együtt álmaid otthonát.

További blogcikkeink

A kert, mint értéknövelő beruházás

Tavasszal mindenki próbál minél több időt a szabadban tölteni a téli időszak után. A kertes ingatlannal rendelkezők igyekeznek rendezni a kertjüket, készülve a grill partikra, vagy éppen lehetőséget teremtve a gyermekeiknek az udvaron történő kikapcsolódásra.
Bővebben

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Az mindenki számára ismeretes, hogy az elmúlt években hatalmas ingatlanboom ment végbe Magyarországon, melynek vége ősszel már sejthető volt, mostanra azonban egészen biztosan bebizonyosodott, hiszen a tranzakciószámok a COVID 1. hulláma alatt mért adatok alá estek.
Bővebben
hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

2022-04-01 A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

2022-03-03 Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen
Bővebben