Skip to content

Állami támogatások

Az ingatlanvásárlásra vonatkozó állami támogatások kavalkádja: segítünk eligazodni! Van akinek evidens, van akinek útvesztő!

Akár már meglévő otthonodat szépítgetnéd tovább, akár új vagy használt lakást, házat szeretnél vásárolni, az állam támogatása bizony a legtöbbünknek jól tud jönni céljaink megvalósításában. Erre pedig annyiféle opció létezik, hogy már-már szinte eligazodni is nehéz köztük – cikkünkben összefoglaljuk röviden, hogy melyikről mit érdemes tudnod.

Talán a legismertebb támogatás: a CSOK

Vélhetően nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk, a „CSOK” kifejezéssel te is sokszor találkoztál már. Ez nem is véletlen, hiszen a Családi otthonteremtési kedvezmény megannyi gyermekes családot és fiatal házaspárt segített már hozzá a saját otthon birtoklásához. A CSOK legfontosabb tudnivalói:

 • Az alapfeltétele a gyermekvállalás: akár már megszületett kicsikről, akár csak a jövőben megszületendő gyermekekről van szó.
 • A támogatás mértéke 600 ezer 10 millió forint között lehet, a gyermekek számától és az ingatlan típusától függően.
 • Új ingatlan vásárlására vagy építésére, illetve új és használt lakás vásárlására és bővítésére egyaránt igényelhető.
 • Korszerűsítésre, felújításra nem lehet felhasználni.
 • A „Falusi CSOK” névre hallgató változata bizonyos kistelepülések lakosainak lehet érdekes, illetve külterületen is segíthet ingatlanhoz jutni a családoknak. A támogatás mértéke a CSOK-hoz hasonlóan maximum 10 millió forint, és használt ingatlan vásárlására és bővítésére, valamint meglévő ingatlan bővítésére, korszerűsítésére lehet felhasználni.

Még mindig CSOK: áfa-visszaigénylés, illetékmentesség és kamattámogatott lakáshitel

A fentieken túl a CSOK „keze ennél is tovább ér”: több olyan támogatási forma is létezik, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Családi otthonteremtési kedvezményhez.

 • Ha CSOK segítségével vásárolnál új ingatlant, akkor az 5% lakásáfa visszaigényelhető
 • A CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében nem kell megfizetned a visszterhes vagyonátruházási illetéket
 • A „sima” és a Falusi CSOK mellé igényelhetsz kamattámogatott lakáshitelt is további 15 millió forint értékben azzal a feltétellel, hogy a kamat a kamattámogatás időszaka (maximum 25 év) alatt legfeljebb 3% lesz.

Ha meglévő otthonodat csinosítanád: Otthonfelújítási támogatás

Ha nem ingatlanvásárláson töröd a fejed, hanem sokkal inkább már meglévő, saját lakásodat/házadat szépítgetnéd tovább, hogy még otthonosabbá tehesd, akkor az Otthonfelújítási támogatást neked találták ki. A támogatás főbb tudnivalói:

 • Legalább egy gyermeket váró vagy nevelő családok vehetik fel (akár mozaikcsaládok vagy egyedülálló szülők is).
 • Maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet így jutni, melyből a költségeknek a fele fedezhető – azaz a másik feléhez szükséges önerő is. Így tehát legalább 6 millió forint értékben szükséges felújítási munkálatokat végezni, melyeknek 50%-át állhatja az állam. (természetesen a célra vonatkozó feltételeknek meg kell felelni és a munkadij és anyag közti 50-50%-os megoszlási aránynak is stimmelnie kell)
 • Arra az esetre, ha nem rendelkeznél a fentiekhez szükséges önerővel, igényelhetsz Otthonfelújítási hitelt is maximum 6 millió forint értékben.(Ez szintén kamattámogatott)

Szabad felhasználású kölcsön gyermekáldás előtt: Babaváró hitel

Legyen szó lakásvásárlásról, -felújításról vagy akár hitelkiváltásról: a Babaváró hitellel a fiatal házasokat segíti az állam.

 • Legfeljebb 10 millió forint kölcsönhöz juthatnak a házasok, ráadásul kamatmentesen.

A kamatmentességhez szükséges a gyermekvállalás – sőt, ha több gyermeket vállal a pár, akkor a hitel átalakítható vissza nem térítendő támogatássá. Két gyermek születése után a fennálló tartozás 30%-át, három gyermek után pedig a 100%-át elengedi az állam, viszont amennyiben nem sikerül a feltételt teljesíteni, minden támogatást vissza kell fizetni és a hitel visszalakul standard hitellé.

Homekey-blog-allami-tamogatasok-2

Környezetvédők előnyben: a Zöld hitel nektek szól

A Zöld Otthon Program, „becenevén” Zöld hitel egy egészen újkeletű ajánlat, melynek célja (többek között) az energiatakarékos ingatlanok népszerűsítése a környezetvédelem jegyében. A Zöld hitel…

 • igénylésének feltétele, hogy a felvett összeget újépítésű, energiatakarékos, legalább BB besorolású, azon belül is maximum 90kwh/m2/év energiaigényű ingatlan építésére vagy vásárlására fordítsd.
 • legfeljebb 70 millió forintos lakáscélú jelzáloghitelt jelent, maximum 2,5%-os kamattal.
 • A Zöld Otthon Program is kombinálható CSOK-kal és a hozzá tartozott kamattámogatott hitellel, ez esetben a kamattámogatott hitel kamatmentessé tehető és csak a Zöld hitelnek lesz kamata.

Környezetvédelem – még mindig: hamarosan startol a Napelem pályázat

Ha nincs szükséged nagy összegű hitelre, viszont szívesen minimalizálnád rezsiköltségeidet napelemrendszer kiépítésével, a decemberben induló Napelem pályázatot érdemes megcéloznod.

 • A pályázatra az országos átlag alatti egy főre jutó keresettel rendelkező háztartások jelentkezhetnek.
 • A nyertesek támogatást kaphatnak napelemes rendszerek kiépítésére, nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre
 • A hitelösszeg közel 3 millió forinttól kezdve akár 11,5 millió forint is lehet, attól függően, hogy milyen munkálatokra terjednek ki a korszerűsítések.

Ha sikerült eldöntened, milyen finanszírozási formát vennél igénybe, találjuk meg együtt álmaid otthonát.

További blogcikkeink

hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is meg
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen plusz
Bővebben
homekey-ingatlanpiaci-kisokos-alapfogalmak-1

Ingatlanpiaci kisokos: III. rész

Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából Jelentjük, az ingatlanpiaccal kapcsolatos fogalomdömping végére értünk: ha átfutod ezzel a mostani cikkünkkel együtt az előző kettőt is (ezt és ezt), akkor
Bővebben
homekey-agglomeracio-3

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás?

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás? A főváros pezsgő élete és lehetőségei sok lakásvásárlás előtt álló fiatal számára vonzóak – ellentétben a budapesti ingatlanárakkal. Ha ismerős a helyzet,
Bővebben