Skip to content

Építőipari árak hatása az ingatlanpiacra

A felszökött építőipari árak hatása az ingatlanpiacra: mi várható a közeljövőben?

Az utóbbi fél évben olyan drasztikusan emelkedtek az építőipari alapanyagok árai, hogy nemcsak az építési beruházóknak szaladt fel a szemöldöke, szinte mindenkihez eljutott az égig futó árak híre. Vajon mely anyagokat érintette ez a leginkább, és ez milyen hatással volt az – egyébként is szemtelenül dráguló – ingatlanpiaci árakra? Cikkünkben ezt tekintjük át röviden.

Az ingatlanpiaci árak felfelé törése

Ahogy egy korábbi cikkünkben már kifejtettük, az ingatlanpiaci árak az utóbbi évben, látszólag a logikának ellentmondva, lelkiismeretesen meneteltek felfelé. Ennek számos okot tulajdoníthatunk: ilyen például a kedvező adókörnyezet (azaz az 5%-os áfa), a családtámogatások és az ideális hitelkonstrukciók is – de ezek közé tartozik az építőipari alapanyagárak emelkedése is.

Mégis milyen mértékű volt az építőipari alapanyagárak emelkedése?

Az emelkedés mértéke több esetben is szinte sokkoló:

  • Az acél ára 30%-kal emelkedett, ami megannyi más tényező drágulását is azonnal magával vonta – mint például a tartószerkezetek és az elektromos vezetékek drágulását.
  • A hőszigetelő anyagok a fővárosban 55%-kal drágultak, amelyek szintén az egyik legnagyobb mértékben használt anyagtípusnak számítanak az építkezések során.
  • A beton áremelkedése is kétszámjegyűre hízott, amiből szintúgy nagy mennyiség szükséges az építési munkálatokhoz.
  • Ami a leginkább szembeszökő változás, az a fa árának alakulása: ez országos szinten ugyanis 160%-ot emelkedett a nyárra.
  • A fénysebességgel rohanó áremelkedések egyes alapanyagok esetében a napi árazás bevezetését hozták magukkal, amire az elmúlt 20 évben nem is volt példa.

 

Az alapanyagár-emelkedés hatása az ingatlanpiacra: mi jön még?

Ez a hatalmas tavaszi-nyári „bumm” az alapanyagárak területén bizony kétszámjegyű emelkedést hozott magával az ingatlanértékesítési árakban is, amelyre még az építőiparban nemrég beindult „fehéredés” is rátett egy extra lapáttal. Ugyan az helytálló állítás, hogy jó minőségű és kedvező lokációjú fejlesztésekre mindig is szükség lesz, az is tagadhatatlan, hogy – a használt lakások iránti alacsonyabb kereslet okán – sok esetben érdemesebb inkább újszerű, magas minőségben kivitelezett lakást vásárolni, mint egy teljesen frissen épített otthonba fektetni pénzünket – legalábbis amennyiben önerőből vásárolunk. Ha viszont már valamilyen támogatást szeretnénk igénybe venni, akkor a döntést több oldalról is érdemes megvizsgálni, hiszen az új lakások vásárlásához nyújtott támogatási lehetőségek jóval kecsegtetőbbek, mint a használt lakások esetében felkínált opciók.

Ami pedig a közeljövőt illeti, egyes szakértők szerint idén télre már javulhat a helyzet az építőanyagárak terén. Néhány héttel ezelőtt már el is kezdődött az alapanyagárak csekély mértékű csökkenése, aminek az egyik indikátora lehet a kormány exportkorlátozásának bevezetése, azaz az egyes stratégiai fontosságú építőipari alapanyagok exportjának tilalma.  Azonban érdemes megjegyezni, hogy ez a lefelé menetelés közel sem olyan mértékű és ütemű, mint amilyen a tavaszi emelkedés volt; ráadásul ezt a csökkenést várhatóan rövidtávon emelkedésbe fordítja a növekvő szállítmányozási költség. Végül, de nem utolsósorban jövőre megszűnik az 5%-os építőipari áfa is, így (anélkül, hogy komolyabb jóslásokba bocsátkoznánk) több, mint valószínű, hogy a jövőben kevesebb új ingatlan fog épülni

Ha ingatlanpiaci kérdéseidre szeretnél szakszerű választ kapni megbízható piaci szereplőktől, keress minket bátran: szívesen állunk a rendelkezésedre!

További blogcikkeink

hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is meg
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen plusz
Bővebben
homekey-ingatlanpiaci-kisokos-alapfogalmak-1

Ingatlanpiaci kisokos: III. rész

Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából Jelentjük, az ingatlanpiaccal kapcsolatos fogalomdömping végére értünk: ha átfutod ezzel a mostani cikkünkkel együtt az előző kettőt is (ezt és ezt), akkor
Bővebben
homekey-agglomeracio-3

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás?

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás? A főváros pezsgő élete és lehetőségei sok lakásvásárlás előtt álló fiatal számára vonzóak – ellentétben a budapesti ingatlanárakkal. Ha ismerős a helyzet,
Bővebben