Skip to content

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás?

A főváros pezsgő élete és lehetőségei sok lakásvásárlás előtt álló fiatal számára vonzóak – ellentétben a budapesti ingatlanárakkal. Ha ismerős a helyzet, talán benned is felmerült már megoldásként az agglomerációba költözés. De tényleg jobbak a feltételek a városhatáron kívül? Hogyan fejlődik az agglomeráció, mit érdemes mérlegelni? Ebben a cikkben a Budapest-környéki lakhatási helyzetet vesszük górcső alá.

A népszerűség oka az anyagi nehézség?

Az átlagjövedelemből és az ingatlanárakból könnyen kiszámolható, hogy az életüket most megalapozó, első saját otthont kereső fiataloknak nincs egyszerű dolguk, ha a fővárosban szeretnének letelepedni. Az otthonteremtési támogatás nélkül szinte lehetetlen, de sokaknak az önerő előteremtése is gondot okoz.

Nekik lehet jó hír, hogy tervben van a jelenlegi 20%-os önerő 10%-ra csökkentése, persze ennek is megvan az árnyoldala:

 • Így 80% helyett az ingatlan árának 90%-át fogja hitelből fedezni.
 • Ez pedig hosszabb futamidőben és a havi törlesztőrészlet emelkedésében fog megmutatkozni.
 • Ami akár azt is eredményezheti, hogy a jövedelmét figyelembe véve nem tud majd élni a 10%-os önerő lehetőségével.

A korlátozott anyagi források problémájára kompromisszumos megoldást kell találnunk, ami sok esetben a belvárostól, vagy akár a városhatártól való távolodás lehet.

  •  

  homekey-agglomeracio-2

Az agglomeráció nem csak a fiatalok célpontja

Az elmúlt 6 évben Budapest népessége folyamatos csökkenést mutatott, míg a környező településeken ezzel párhuzamosan egyre nőtt a lakosság száma. Ez azt jelenti, hogy nemcsak első otthont keresők költöznek az agglomerációba, hanem a korábban Budapesten élők is szívesen váltanak városhatáron kívüli ingatlanra. A tendencia oka azonban nemcsak a budapesti használt ingatlanok négyzetméterárainak drasztikus emelkedésében keresendő:

 • Sokan használják ki az építkezésre igénybe vehető kedvező állami támogatásokat, és vásárolnak telket a külső területeken.
 • Sok családot hívogat a kellemes légkör, a tágas udvar, valamint a fővároshoz képest igényesebb és nyugodtabb környezet.
 • Ráadásul a pandémia miatt is sokan adták fel fővárosi életüket a home office adta lehetőségek, az olcsóbb megélhetés és a saját kert kényelme miatt.
  •  

  homekey-agglomeracio-1

A folyamat nem áll meg

A fenti okoknak köszönhetően az agglomeráció dinamikusan fejlődik, amely megmutatkozik a települések lélekszámának és területének növekedésében. Egyes települések, mint például Göd vagy Halásztelek népessége az elmúlt 10 évben 20% feletti növekedést produkált. A földrajzi terjeszkedés pedig esetenként akár a megyehatár közelébe is elérhet, hiszen minél távolabb megyünk a fővárostól, annál kedvezőbbek az árak.

Persze ebben az esetben már aligha számolhatunk az agglomeráció két fő vonzerejével:

 • a főváros elérhető távolságával
 • kedvező ingatlanárak mellett.

Úgy tűnik, hogy az agglomeráció fejlődésével a kedvező ár-lokáció-állapot hármasból továbbra is csak kettő választható, viszont érdemes megjegyezni, hogy a feltételek nem mindenhol változnak azonos ütemben. Megfontolandó továbbá az is, hogy telket vagy ingatlant szeretnénk vásárolni: könnyen lehet, hogy egy kicsit távolabb vagy más településen keresgélve ugyanazért a vételárért már ház is áll a telken. Ha a budapesti ingatlanok nem jöhetnek szóba, de szeretnénk a főváros vonzáskörzetében maradni, akkor érdemes több különböző településen is szétnézni ingatlan- vagy telekvásárlás előtt, mert biztosan találunk olyat, ami a számunkra legfontosabb szempontok szerint kedvező választás lesz.

Ha otthonkeresés előtt állsz és úgy érzed, jól jönne egy segítő kéz, aki a társad lesz az információrengetegben való eligazodásban, szólj nekünk bátran, és megtaláljuk együtt álmaid házát vagy lakását!

  •  

  homekey-agglomeracio-3