Skip to content

Ingatlanpiaci kisokos: II. rész

Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából

A múltkori cikkünkben annak a nemes küldetésünknek kezdtünk el eleget tenni, mely szerint kicsit „tisztítjuk” a sokszor ijesztőnek tűnő vagy épp túl sok szakzsargonnal ellátott ingatlanpiaci fogalmak jelentését. Most pedig tovább is megyünk: íme, a következő definíciós etap a három közül!

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „F” betűs definíciók

 • Fagyhatár

Az a mélység, ahol már biztosan nem fagy át a talaj a leghidegebb hőmérsékletben sem. Hazánkban ez nagyjából 50 cm körüli szokott lenni (a talajszinttől számítva).

 • Félszoba
  Itt rögtön azzal kezdjük, hogy ez a kifejezés hivatalosan már nem is létezik – de olyan sokan használják a mai napig, hogy egyszerűen nem mehetünk el mellette szó nélkül. A „félszoba” kifejezés eredetileg olyan lakószobát jelentett, amelynek alapterülete nem éri el a 12 négyzetmétert; ma viszont már minden olyan helyiséget egyszerűen szobának nevezünk, amely 8 négyzetméter feletti méretű.
 • Foglaló
  Ez az a pénzösszeg, amelyet a szerződés megkötésekor ad a vevő az eladónak a kötelezettségvállalása jeléül – de fontos, hogy a szerződésben ennek egyértelműen ki kell derülnie. A foglaló nem azonos az előleggel: ez utóbbi például mindig visszajár, ha meghiúsul az adásvétel! Azt is hasznos tudnotok, hogy ha kifizettétek a foglalót, de az eladó úgy dönt, mégsem nektek adja el az ingatlant, akkor duplán kell visszaadnia a foglaló összegét.

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „G” és „H” betűs definíciók

 • Garzon
  Ezt a kifejezést általában a „legénylakással” kötik össze, nem is véletlenül: ez egy kis alapterületű, maximum 40 négyzetméteres lakás, mely vagy egy-, vagy félszobás. A nappali és a háló egy helyiséget jelentenek a garzonokban, viszont a fürdő, a WC és a konyha külön szoktak lenni. A stúdiólakás azonban már nem azonos a garzonnal: ezek a lakások ugyanis egylégterűek, itt nincs leválasztva egyetlen helyiség sem.
 • Használatbavételi engedély

Ha van bármely olyan építményetek vagy akár épületrészetek, amelyre építési engedélyt kellett kérnetek, akkor tartsátok észben, hogy bizony az építmény elkészülte után használatbavételi engedélyt is kell kérni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy engedélyt ad az építésügyi hatóság arra, hogy alkalmassá vált az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra. Ez azért is lényeges, mert amíg nem kapjátok meg, építési hitelnél 5% hitelösszeget visszatart a bank.

 • Hasznosítható terület

Ez a fogalom nem keverendő össze a hasznos alapterülettel, melyet az előző cikkünkben taglaltunk. A hasznosítható terület jelentése tulajdonképpen logikus: a bruttó területből levonjuk a külső falakat, a belső parkolót és az esetleges nagyobb jelentőségű függőleges áttöréseket, így kapjuk meg ezt a területet, melyet „érdemben” fel tudunk használni.

 • Haszonélvezeti jog

Aki ezt a jogot birtokolja, az jogosult más személy tulajdonában álló ingatlant (vagy ingó dolgot) birtokában tartani és használni – sőt akár hasznait is szedni. Fontos kitétel viszont, hogy a jogviszony megszűnése után az adott dolgot vissza kell adnia, méghozzá az állagának sérelme nélkül. A haszonélvezeti jog határozott időre szól, és be kell jegyeztetni az ingatlannyilvántartásba. Nem akadályozza meg viszont az ingatlan eladását: ilyenkor az haszonélvezeti joggal együtt kerül eladásra.

 • Helyrajzi szám

Ez a minimum 3 jegyű számsor lényeges részét képezi az ingatlan adásvételi szerződéseknek, hisz az ingatlanok nyilvántartási számát jelenti az illetékes Földhivataloknál. Ez a szám visszaköszön az összes kapcsolódó hivatalos iraton is. Ha legközelebb helyrajzi számmal találkoztok, jó, ha tudjátok, hogy amelyiknél a perjel után számot láttok, ott meg van osztva a telek; amelyiknél pedig betűk követik a perjelet, ott több épület található.

 • HÉSZ

Ez a szimpatikus mozaikszó nem fed mást, mint a Helyi Építési Szabályzatot: az ingatlanoknál az adott település önkormányzati rendeletének, a helyi sajátosságoknak megfelelően kell az építkezést végezni.

 • Hőhíd

A hőhíd tulajdonképpen egy hibát jelent: ez az épületnek az a része, amelyen gyorsabban átjut a hőenergia, mint a többi helyen. Ennek oka lehet például a sérült hőszigetelés vagy akár egyes kivitelezési hibák, hiszen a hő a szerkezeti elemek gyenge pontjainál könnyen „meg tud szökni”.

  •  

  homekey-ingatlanpiaci-kisokos-2-1

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „I” betűs definíciók

 • Ikerház

Ez bizony becsapós: a kétlakásos társasházak, amelyek egymás tükörképei, valójában nem ikerházak, hiába gondolják ezt a legtöbben. Az ikerház két olyan, egymástól független épületszerkezettel és közműbekötésekkel rendelkező épületet jelent, amely külsőleg egy, szabadonálló épület képét mutatja. 

 • Ingatlan

Evidens lehet az ingatlan fogalma, ugyanakkor mégsem teljesen az, hisz a Polgári Törvénykönyv például nem is tartalmazza annak definícióját. Mindenesetre azt bizton állíthatjuk, hogy ingatlannak számít a földterület és az, amit az ember (vagy a természet) létrehozott azon a bizonyos területen. Az is elmondható, hogy egy ingatlant nem lehet áthelyezni másik helyre (vagy csak értékvesztéssel lehet ezt megtenni). Az ingatlanok közé tartozhat így például egy helyrajzi számmal rendelkező földrészlet, egy épület, egy lakás, egy pince stb.

 • Ingatlanhoz kapcsolódó jogok

Egy ingatlanon többféle jog is lehet, ilyenek például: az életjáradéki, az előbérleti, az előhaszonbérleti, az elővásárlási, a jelzálog-, a tartási, a tulajdon-, a vagyonkezelői és a végrehajtási jog.

 • Ingatlanközvetítő

Röviden: az a személy, aki az ingatlanpiacon összeköti a keresletet a kínálattal. Egy profi ingatlanközvetítő feladata viszont jóval sokrétűbb és szerteágazóbb tudást igényel, mint azt elsőre gondolnád – ezt ki is fejtettük bemutatkozó cikkünkben. Amit itt kiemelnénk érdekességként, hogy az ingatlanközvetítő nem végezhet értékbecslést, az az ingatlanvagyon-értékelő feladata, ami bizony egy külön szakma. Ne aggódj, könnyedén ellenőrizheted te magad is, hogy adott cég vagy ingatlanos rendelkezik-e a szükséges végzettséggel és engedéllyel: ezen a hivatalos oldalon mindent megtalálsz!

 • Ingatlantípus: lakóingatlan

A lakóingatlan fogalma szerencsére semmi „turpisságot” nem tartogat magában: ez nemes egyszerűséggel egy olyan ingatlant jelent, amelyben lakni lehet. Ilyen a családi ház, a társasház vagy épp a lakópark.

 • Ingatlantípus: nem lakóingatlan

Ez a kategória is beszédes elnevezést kapott. Ezek közé az ingatlanok közé tartoznak például a különböző ipari és a kereskedelmi ingatlanok (mint az irodák, szállodák stb.), valamint a közösségi épületek (mint az iskolák, kórházak stb.).

 • Ingatlannyilvántartás

Ez a nyilvános, megbízható adattár településenként tartalmazza az ország összes ingatlanjához tartozó adatokat és jogokat, valamint az oda bejegyzett személyek nyilvántartáshoz szükséges adatait is. Az ingatlannyilvántartásnak több alapelve is van, melyek szabályozzák, hogy kik milyen adatokat ismerhetnek meg és meghatározzák az egyes bejegyzések feltételeit is. Ilyen alapelvek: a bejegyzés elve, a nyilvánosság elve, a közhitelesség elve, a kérelemhez kötöttség elve, a rangsor elve és az okirat elve.

  •  

  homekey-ingatlanpiaci-kisokos-2-2

Az Ingatlanpiaci kisokos második részében ezeket a fogalmakat terveztük kivesézni. Ha úgy érzed, van olyan fogalom, amelyet nem említettünk, de szívesen olvasnál róla, szólj nekünk bátran!

További blogcikkeink

A kert, mint értéknövelő beruházás

Tavasszal mindenki próbál minél több időt a szabadban tölteni a téli időszak után. A kertes ingatlannal rendelkezők igyekeznek rendezni a kertjüket, készülve a grill partikra, vagy éppen lehetőséget teremtve a gyermekeiknek az udvaron történő kikapcsolódásra.
Bővebben

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Az mindenki számára ismeretes, hogy az elmúlt években hatalmas ingatlanboom ment végbe Magyarországon, melynek vége ősszel már sejthető volt, mostanra azonban egészen biztosan bebizonyosodott, hiszen a tranzakciószámok a COVID 1. hulláma alatt mért adatok alá estek.
Bővebben
hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

2022-04-01 A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

2022-03-03 Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen
Bővebben