Skip to content

Home Key Ingatlan történet

Minden, amit a Home Key Ingatlanról (és úgy általában az ingatlanosokról) tudni érdemes

Már nagyon itt toporog a karácsony a küszöbünkön – így arra gondoltunk, a „szigorúbb” szakmai blogcikk helyett most egy történetet mondunk el nektek: ha nem is ünnepi mesével készültünk, de elmeséljük röviden a Home Key Ingatlan történetét, „hangosan” gondolkodunk az ingatlanosokkal kapcsolatos negatív asszociációkról és felvázoljuk dióhéjban, szerintünk mi várható az ingatlanpiacon a közeljövőben. Annyit már előre elárulunk: érdemes átfutni!

Hogyan jött a Home Key Ingatlan gondolata, miért pont ez a piac?

Hazánkban a legtöbben vállalkozni szeretnének – csak sokan nem tudják eldönteni, mi is az a terület, ami igazán fekszik nekik. Egy ideig így voltunk ezzel mi is: egészen addig, amíg sor nem került saját építkezésünkre és saját tulajdonunkban álló ingatlan értékesítésére. Így megtapasztaltuk, hogy több módja is létezik az „ingatlanozásnak”: nagyon megtetszett, hogy van aki magas minőségben, lelkiismeretesen végzi, valódi hozzáadott értéket biztosítva az ügymenethez. Ekkor döntöttük el, hogy mi is ehhez a piachoz – azon belül pedig ehhez a minőségi csoporthoz – szeretnénk tartozni.

A tulajdonosunk, Dávid bankszektori háttere kimondottan hasznos volt (és hasznos a mai napig): rendkívül holisztikusan tudjuk látni az egész piacot, ami hatalmas segítség, s ügyfeleink számára is igen előnyös. Mindemellett az évek során meglehetősen szélesre bővített kapcsolati hálónk is a hasznunkra válik – ami szintén szükséges egy sikeres ingatlaniroda működtetéséhez.

Miért az azonnali negatív asszociáció az ingatlanosokkal szemben?

Mi magunk is kevés olyan ingatlanost ismerünk, aki szívét-lelkét beleadja a munkájába. Magyarországon a szakmával szembeni törvényi elvárások egyáltalán nem mondhatók magasnak, így alapvetően is van egy negatív reputációja ennek a szakmának – ezt tetézi még az, hogy sokan nem tartják fontosnak, hogy hozzáadott értéket nyújtsanak a szolgáltatásukhoz.

Ezen felül az a tapasztalatunk, hogy az emberek sok esetben „fölösleges elemként” tekintenek az ingatlanosokra. Tévhit az, hogy az a feladatunk, hogy felvegyük a telefont; ennél jóval több dolgot kell kézben tartanunk:

  • ismernünk kell a ház minden egyes szegletét;
  • elő kell készítenünk az ingatlant a vevők számára;
  • tisztában kell lennünk minden vonatkozó jogszabállyal, azok változásával;
  • foglalkoznunk kell megannyi területtel és szakemberrel: az energetikával, az ügyvéddel, a statikussal, a lakberendezővel, a fotóssal, a villanyszerelővel, a banki szakemberrel stb.;
  • pontosan tudnunk kell az ingatlan előnyeit, a vevők preferenciáit;
  • fel kell vázolnunk a finanszírozási lehetőségeket;
  • és még sorolhatnánk.

Ezek gyakorlatilag mind olyan dolgok, melyeket nem lehetetlen megcsinálni a magánszemélyeknek önmaguknak sem – azonban annyi feladattal és utánajárással jár egy ilyen ügymenet, hogy az teljes embert kíván. A mi célunk pedig, hogy az ügyfeleink tudjanak a saját életükkel foglalkozni, ne zökkenjenek ki se a saját munkájukból, se a magánéletükből. Mindezt persze ki lehet szolgálni alacsonyabb – épp elegendő – minőségben, de mi a kezdetektől ragaszkodunk a magas színvonalhoz, hiszen az ingatlaneladásnál vagy -vásárlásnál az ügyfelünk mindig kilép a komfortzónájából, a mi feladatunk pedig, hogy ilyenkor a lehető legnagyobb mértékben támogassuk őt.

Hogyan lehet mégis kitűnni az ingatlanosok közül?

Amikor az emberek lakást vagy házat vesznek, ott emocionálisan és racionálisan is kiemelkedően érintettek. Emocionálisan azért, mert új otthont keresnek maguknak, ahol élni fogják tovább az életüket; racionálisan pedig azért, mert mindez jellemzően nagyobb anyagi megterheléssel jár. Kevés olyan dolog van az életünkben, ami ekkora fókuszáltságot igényel: éppen ezért fontos, hogy az ingatlanos, aki ezen a folyamaton végigsegít, szakmailag és emberileg is a toppon legyen.

Ezt a feladatot pedig mi komolyan vesszük. Igyekszünk a „tömegből” kitűnni és olyan szolgáltatásminőséget nyújtani A-tól Z-ig, hogy az eladó és a vevő is komfortosan érezze magát az első pillanattól az utolsóig. Ahhoz, hogy ne kelljen kellemetlen mértékben elhagyni a feleknek a komfortzónájukat ebben a folyamatban, megfelelően be kell állítanunk a várakozásokat is, amire kiemelt hangsúlyt fektetünk.

Úgy gondoljuk, nem elég az, ha a kellő szakmai tudás birtokában vagyunk: fontos, hogy megbízhatóak, precízek, lelkiismeretesek legyünk, és korrekt áron dolgozzunk. Az álmunk (mint oly sok ingatlanosnak), hogy zömében ajánlás útján érkezzenek az ügyfeleink a már meglévők elégedettségének bizonyítékaként – s szerencsére jó úton járunk e felé, de hosszú idő az, amíg ez a rendszer teljesen kiépül. Mindenesetre hiszünk benne, hogy a piac idővel kiválasztja azt a szereplőt, aki érdemes arra, hogy megéljen az adott szakmából, így nincs félnivalónk.

Vajon mit hoz 2022 ezen a piacon?

Míg az idei év a különböző támogatásoknak köszönhetően gyakorlatilag egy elmozdulás volt az új ingatlanok vásárlása felé, arra számítunk, jövőre (illetve inkább az az utáni évben) ez változni fog, mikor ezek a támogatások kifutnak. A kamatemelkedés valószínűleg torzulást fog okozni ezen a területen az eddigi trendekhez képest, de ami az ingatlanpiaci árakat illeti, jelentős árcsökkentő hatást nem jósol senki. Elképzelhető, hogy az áremelkedések „rally-ja” le fog lassulni, de hogy ez milyen mértékű lesz, egyelőre nehéz megsaccolni.

Konkrétan a mi munkánkról szólva pedig, mi szeretünk felkészülni a rosszabbik forgatókönyvre is: úgy véljük, nem fog megállni az adás-vétel, de inkább egy szűkülő piacra számítunk, nem pedig bővülő üzleti potenciálra. Egy biztos, hogy bármi is történik, mi mindent meg fogunk tenni, hogy a tőlünk megszokott minőségben és lelkiismeretességgel szolgáljuk ki ügyfeleinket, hisz ez a védjegyünk, amihez ragaszkodunk, a körülményektől függetlenül.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Ügyfeleinknek és Partnereinknek az idei évet és megragadva az alkalmat:

Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és (közös) sikerekben gazdag Új esztendőt kívánunk!

További blogcikkeink

A kert, mint értéknövelő beruházás

Tavasszal mindenki próbál minél több időt a szabadban tölteni a téli időszak után. A kertes ingatlannal rendelkezők igyekeznek rendezni a kertjüket, készülve a grill partikra, vagy éppen lehetőséget teremtve a gyermekeiknek az udvaron történő kikapcsolódásra.
Bővebben

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Az mindenki számára ismeretes, hogy az elmúlt években hatalmas ingatlanboom ment végbe Magyarországon, melynek vége ősszel már sejthető volt, mostanra azonban egészen biztosan bebizonyosodott, hiszen a tranzakciószámok a COVID 1. hulláma alatt mért adatok alá estek.
Bővebben
hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

2022-04-01 A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

2022-03-03 Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen
Bővebben