Skip to content

Ingatlanpiaci kisokos: I. rész

Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából

Gondoltunk egy nagyot: mivel annyi olyan fogalom van az ingatlanpiac világában, amely elsőre idegennek – sőt esetenként akár ijesztőnek is – tűnhet, összegyűjtjük nektek egy cikksorozatban, hogy mi mit jelent. Mindezt ábécé-sorrendben és lényegre törően, hogy könnyedén tudjatok cikázni a számotokra fontos definíciók között. Ahol tudjuk, igyekszünk színesíteni is a tartalmakat: tudtátok például, hogy a nettó alapterületet a padlótól 90 cm-es magasságtól kell mérni – vajon azért, mert a kitalálója nem szeretett volna a földig lehajolni…?

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „A” betűs definíciók

 • Adásvétel
  Elsőre egyértelműnek tűnhet, de rejlenek azért a fogalom mögött fontos részletek. Ingatlan adásvétele csak akkor érvényes, ha azt szerződésbe foglalják. Ilyenkor az eladó köteles az ingatlan tulajdonjogát átruházni a vevőre, aki pedig köteles megfizetni a vételárat és átvenni az ingatlant. Ami szintén kötelező még, az a szerződés megkötése után a földhivatali eljárás. A szerződéskötés költségei, a tulajdonátruházási illeték és ezek nyilvántartásba való bejegyzésének költségeit a vevő fizeti. Azonban nem mindent a vevőnek kell állnia: a kötelező energetikai tanúsítvány és – az idei évtől szintén kötelező – villamoshálózat felülvizsgálata az eladó pénztárcáját terhelik.
 • Alapterület
  Ez nem más, mint a helyiség vagy tér teljes járófelületének területe. Létezik azonban a bruttó és nettó alapterület fogalma is. Míg a bruttó alapterület az épület által a telekből lefedett alapterületet jelenti, a falakkal együtt mért területet (a teraszt is beleszámolva); a nettó alapterületet a faltól falig mért területek összessége adja. Pontos arány nem határozható meg a kettő között, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a bruttó alapterület nagyjából 80%-a szokott lenni a nettó. További érdekesség, hogy a nettó alapterületet a padlótól 90 cm-es magasságban kell mérni – azt nem tudni, vajon azért van-e így, mert egyszerűen lusta volt egészen a földig lehajolni a kitalálója, vagy ennél prózaibb-e az oka. Hogy még kicsit cifrázzuk az alapterület fogalmát, meg kell említenünk a hasznos és a redukált alapterület létezését is. Előbbi a nettó területnek az a része, ahol a belmagasság eléri vagy meghaladja az 1, 9 métert; utóbbi pedig az értékbecslők kalkulációjakor fontos, hisz a lakóterületet 100%-nak minősítik, és ahhoz képest csökkentik az egyes épületrészek területét. Becsléskor a fajlagos négyzetméterárat szorozzák be a redukált alapterülettel, aminek az eredménye megadja az ingatlan forgalmi értékét.
 • Alkov
  Ezt a kifejezést ugyan nem használjuk minden nap, érdekes lehet tudni, hogy a beboltozott fülkét jelenti, azaz a nappaliból nyíló, önálló helyiséget, melyet általában dolgozónak, pihenőnek vagy könyvtárnak szoktak használni.
 • Aktív ház
  Ezek a házak önmaguknak termelik meg a működtetésükhöz szükséges energiát.
  •  

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „B” betűs definíciók

 • Beépítési mód

Ez nem más, mint az ingatlan telken belüli elhelyezésének módja. Ezt többféle módon lehet kivitelezni: szabadon vagy oldalhatáron állóan, ikresítve (azaz közös oldalhatáron csatlakoztatva), zártsorúan és csoportosan.

 • Beépítési százalék

Ez mindig az adott építési övezettől és a helyi rendezési tervtől függ, de általában 10-30% között szokott lenni. A környező terepszinthez mérve 1 méternél magasabb épületrészek bruttó alapterületét jelenti – ami néha komoly fejtörést okoz, ezért szoktak például 0,98 méter magas teraszokat építeni, mintegy „kiskapu” gyanánt.

 • Beépítésre szánt terület

Ez – értelemszerűen – a település közigazgatási területének a beépített és a további beépítés céljára szolgáló területrésze. Ezzel szemben a beépítésre nem szánt terület pedig a település közigazgatási területének azon részeit foglalja magában, mint például a zöldterületi, a közlekedési, az erdőművelési és a mezőgazdasági részek.

 • Bruttó összes terület

Már a neve is árulkodó (főleg, ha már ismerjük a fentebb kifejtett „bruttó alapterület” fogalmát): a bruttó összes terület az épület szintenként meghatározott területeinek összességét jelenti – a falakat is beleszámolva.

  •  

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „E” betűs definíciók

 

 • Elővásárlási jog

Ez a definíció a legtöbbször egy társasházi öröklakás esetében kerül elő, amikor egy adott közösségben található ingatlanrész adás-vételekor a közösségi többi tulajdonosának van elővásárlási joga. Ezt a társasház alapító okirata szabályozza – ha abban nincs benne ilyesmi, akkor természetesen nem illeti meg a lakókat ez a jog.

 • Elvi építési engedély

Ez nem kötelező, csupán egy lehetőség. Az építésügyi hatóság engedélyének megkérése előtt lehet igényelni abból a célból, hogy tisztázhassuk előzetesen a beépítési, építészeti, műemléki, régészeti, természetvédelmi, életvédelmi és műszaki követelményeket.

 • Építési engedély

Ahogy a neve is mutatja, ez szükséges ahhoz, hogy egyáltalán elkezdhessünk egy építkezést. Az építési munkához ezen felül szükségesek a jóváhagyott tervek és egyéb okiratok, valamint esetenként a műszaki megvalósítási tervek is.

 • Építési mód

Ennek meghatározásánál a függőleges teherhordó-szerkezetek a mérvadók, ami alapján két fő kategóriába soroljuk az épületeket: megkülönböztetjük a tömör falas tartószerkezeti rendszerhez tartozó épületeket (például hagyományos, blokkos, paneles) és a vázas tartószerkezeti rendszerhez tartozó épületeket (például fa, acél vasbetonvázas).

 • Építési telek

Az a belterületi telek, amelynek legalább 15%-a beépíthető, és lakóházat lehet rá építeni. Ehhez feltétel, hogy a telek beépítésre szánt területen feküdjön, az építési szabályoknak megfelelően legyen kialakítva, gépjárművel megközelíthető legyen és ezzel az úttal legalább 3 méteren legyen határos

Az Ingatlanpiaci kisokos első részébe ennyi fogalom tisztázását szántuk – persze mindegyikről ódákat tudnánk még zengeni, így ha esetleg valamelyik nem lenne teljesen világos, kérdezzetek róla nyugodtan. Hamarosan érkezünk a sorozat többi részével is, érdemes lesz őket átfutni! Ha pedig bármilyen jellegű szakmai kérdésetek felmerülne, keressetek minket bátran.

  •  

   

További blogcikkeink

Emberi kapcsolat a természettel: a biofilia a modern építészet és design inspirációja

A biofilia az emberi lények veleszületett hajlama és vágya a természeti környezethez való kapcsolatra. Az emberek millió évnyi evolúciója során szoros köteléket alakítottak ki a természettel, és ez a kapcsolat életünk minden területén meghatározó.
Bővebben

A kert, mint értéknövelő beruházás

Tavasszal mindenki próbál minél több időt a szabadban tölteni a téli időszak után. A kertes ingatlannal rendelkezők igyekeznek rendezni a kertjüket, készülve a grill partikra, vagy éppen lehetőséget teremtve a gyermekeiknek az udvaron történő kikapcsolódásra.
Bővebben

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Az mindenki számára ismeretes, hogy az elmúlt években hatalmas ingatlanboom ment végbe Magyarországon, melynek vége ősszel már sejthető volt, mostanra azonban egészen biztosan bebizonyosodott, hiszen a tranzakciószámok a COVID 1. hulláma alatt mért adatok alá estek.
Bővebben
hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

2022-04-01 A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is
Bővebben