Skip to content

Ingatlanpiaci kisokos: I. rész

Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából

Gondoltunk egy nagyot: mivel annyi olyan fogalom van az ingatlanpiac világában, amely elsőre idegennek – sőt esetenként akár ijesztőnek is – tűnhet, összegyűjtjük nektek egy cikksorozatban, hogy mi mit jelent. Mindezt ábécé-sorrendben és lényegre törően, hogy könnyedén tudjatok cikázni a számotokra fontos definíciók között. Ahol tudjuk, igyekszünk színesíteni is a tartalmakat: tudtátok például, hogy a nettó alapterületet a padlótól 90 cm-es magasságtól kell mérni – vajon azért, mert a kitalálója nem szeretett volna a földig lehajolni…?

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „A” betűs definíciók

 • Adásvétel
  Elsőre egyértelműnek tűnhet, de rejlenek azért a fogalom mögött fontos részletek. Ingatlan adásvétele csak akkor érvényes, ha azt szerződésbe foglalják. Ilyenkor az eladó köteles az ingatlan tulajdonjogát átruházni a vevőre, aki pedig köteles megfizetni a vételárat és átvenni az ingatlant. Ami szintén kötelező még, az a szerződés megkötése után a földhivatali eljárás. A szerződéskötés költségei, a tulajdonátruházási illeték és ezek nyilvántartásba való bejegyzésének költségeit a vevő fizeti. Azonban nem mindent a vevőnek kell állnia: a kötelező energetikai tanúsítvány és – az idei évtől szintén kötelező – villamoshálózat felülvizsgálata az eladó pénztárcáját terhelik.
 • Alapterület
  Ez nem más, mint a helyiség vagy tér teljes járófelületének területe. Létezik azonban a bruttó és nettó alapterület fogalma is. Míg a bruttó alapterület az épület által a telekből lefedett alapterületet jelenti, a falakkal együtt mért területet (a teraszt is beleszámolva); a nettó alapterületet a faltól falig mért területek összessége adja. Pontos arány nem határozható meg a kettő között, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a bruttó alapterület nagyjából 80%-a szokott lenni a nettó. További érdekesség, hogy a nettó alapterületet a padlótól 90 cm-es magasságban kell mérni – azt nem tudni, vajon azért van-e így, mert egyszerűen lusta volt egészen a földig lehajolni a kitalálója, vagy ennél prózaibb-e az oka. Hogy még kicsit cifrázzuk az alapterület fogalmát, meg kell említenünk a hasznos és a redukált alapterület létezését is. Előbbi a nettó területnek az a része, ahol a belmagasság eléri vagy meghaladja az 1, 9 métert; utóbbi pedig az értékbecslők kalkulációjakor fontos, hisz a lakóterületet 100%-nak minősítik, és ahhoz képest csökkentik az egyes épületrészek területét. Becsléskor a fajlagos négyzetméterárat szorozzák be a redukált alapterülettel, aminek az eredménye megadja az ingatlan forgalmi értékét.
 • Alkov
  Ezt a kifejezést ugyan nem használjuk minden nap, érdekes lehet tudni, hogy a beboltozott fülkét jelenti, azaz a nappaliból nyíló, önálló helyiséget, melyet általában dolgozónak, pihenőnek vagy könyvtárnak szoktak használni.
 • Aktív ház
  Ezek a házak önmaguknak termelik meg a működtetésükhöz szükséges energiát.
  •  

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „B” betűs definíciók

 • Beépítési mód

Ez nem más, mint az ingatlan telken belüli elhelyezésének módja. Ezt többféle módon lehet kivitelezni: szabadon vagy oldalhatáron állóan, ikresítve (azaz közös oldalhatáron csatlakoztatva), zártsorúan és csoportosan.

 • Beépítési százalék

Ez mindig az adott építési övezettől és a helyi rendezési tervtől függ, de általában 10-30% között szokott lenni. A környező terepszinthez mérve 1 méternél magasabb épületrészek bruttó alapterületét jelenti – ami néha komoly fejtörést okoz, ezért szoktak például 0,98 méter magas teraszokat építeni, mintegy „kiskapu” gyanánt.

 • Beépítésre szánt terület

Ez – értelemszerűen – a település közigazgatási területének a beépített és a további beépítés céljára szolgáló területrésze. Ezzel szemben a beépítésre nem szánt terület pedig a település közigazgatási területének azon részeit foglalja magában, mint például a zöldterületi, a közlekedési, az erdőművelési és a mezőgazdasági részek.

 • Bruttó összes terület

Már a neve is árulkodó (főleg, ha már ismerjük a fentebb kifejtett „bruttó alapterület” fogalmát): a bruttó összes terület az épület szintenként meghatározott területeinek összességét jelenti – a falakat is beleszámolva.

  •  

Ingatlanpiaci alapfogalmak: „E” betűs definíciók

 

 • Elővásárlási jog

Ez a definíció a legtöbbször egy társasházi öröklakás esetében kerül elő, amikor egy adott közösségben található ingatlanrész adás-vételekor a közösségi többi tulajdonosának van elővásárlási joga. Ezt a társasház alapító okirata szabályozza – ha abban nincs benne ilyesmi, akkor természetesen nem illeti meg a lakókat ez a jog.

 • Elvi építési engedély

Ez nem kötelező, csupán egy lehetőség. Az építésügyi hatóság engedélyének megkérése előtt lehet igényelni abból a célból, hogy tisztázhassuk előzetesen a beépítési, építészeti, műemléki, régészeti, természetvédelmi, életvédelmi és műszaki követelményeket.

 • Építési engedély

Ahogy a neve is mutatja, ez szükséges ahhoz, hogy egyáltalán elkezdhessünk egy építkezést. Az építési munkához ezen felül szükségesek a jóváhagyott tervek és egyéb okiratok, valamint esetenként a műszaki megvalósítási tervek is.

 • Építési mód

Ennek meghatározásánál a függőleges teherhordó-szerkezetek a mérvadók, ami alapján két fő kategóriába soroljuk az épületeket: megkülönböztetjük a tömör falas tartószerkezeti rendszerhez tartozó épületeket (például hagyományos, blokkos, paneles) és a vázas tartószerkezeti rendszerhez tartozó épületeket (például fa, acél vasbetonvázas).

 • Építési telek

Az a belterületi telek, amelynek legalább 15%-a beépíthető, és lakóházat lehet rá építeni. Ehhez feltétel, hogy a telek beépítésre szánt területen feküdjön, az építési szabályoknak megfelelően legyen kialakítva, gépjárművel megközelíthető legyen és ezzel az úttal legalább 3 méteren legyen határos

Az Ingatlanpiaci kisokos első részébe ennyi fogalom tisztázását szántuk – persze mindegyikről ódákat tudnánk még zengeni, így ha esetleg valamelyik nem lenne teljesen világos, kérdezzetek róla nyugodtan. Hamarosan érkezünk a sorozat többi részével is, érdemes lesz őket átfutni! Ha pedig bármilyen jellegű szakmai kérdésetek felmerülne, keressetek minket bátran.

  •  

   

További blogcikkeink

hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is meg
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen plusz
Bővebben
homekey-ingatlanpiaci-kisokos-alapfogalmak-1

Ingatlanpiaci kisokos: III. rész

Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából Jelentjük, az ingatlanpiaccal kapcsolatos fogalomdömping végére értünk: ha átfutod ezzel a mostani cikkünkkel együtt az előző kettőt is (ezt és ezt), akkor
Bővebben
homekey-agglomeracio-3

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás?

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás? A főváros pezsgő élete és lehetőségei sok lakásvásárlás előtt álló fiatal számára vonzóak – ellentétben a budapesti ingatlanárakkal. Ha ismerős a helyzet,
Bővebben