Skip to content

Ingatlanpiaci árak

Egyetlen dolog biztos, a bizonytalanság – avagy: meddig menetelnek még felfelé az ingatlanpiaci árak?

Amióta az életünk szervezés részét képezi a koronavírus, szinte „egymásra licitálva” halljuk az egyes piaci szereplőktől, hogy melyik szektor van a legnagyobb bajban, mire hat a leginkább negatívan a pandémia. Nos, egy terület kivétel ez alól: ez bizony az ingatlanpiac. De meddig menetelnek még felfelé az árak ezen a piacon, mi ennek a növekedésnek az oka még ezekben a vészterhes időkben is, és vajon mi várható 2022-ben?

Látszólag ellentmondunk a logikának

Hullámokban a gazdaságra törő vírushelyzet, munkanélküliség, keresleti válság és egy hatalmas adag bizonytalanság – ezek a tényezők jellemzik az utóbbi évünket, amiből logikusan arra lehetne következtetni, hogy az emberek inkább a spórolásra összpontosítanak az ingatlanvásárlás helyett (ahogy tették azt a 2009-es válság esetében is). Azonban az ingatlanpiac négyzetméterárai még mindig tovább masíroznak felfelé – köszönhetően azoknak a folyamatoknak, amelyeknek (többek között) épp a járvány ágyazott meg.

Mi várható vajon 2022-ben ezen a piacon? Cikkünkben számításba vesszük röviden az egyes kapcsolódó folyamatokat – fontos azonban leszögezni, hogy egyértelmű jóslatokba nem érdemes bocsátkozni, hiszen az ingatlanpiac alakulása egy „többismeretlenes egyenlet” eredménye: pláne, ha abba a bizonyos egyenletbe még bekerül egy új (ám sajnos annál lelkesebb) szereplőként a Covid is.

Tényezők, melyek alapvetően az árcsökkenést predesztinálnák

Vannak tényezők, melyeket minden esetben érdemes megvizsgálni, ha azon törjük a fejünket, milyen irányba indulhatnak meg az ingatlanárak a közeljövőben. Ezek zömében az árcsökkenésre engednének következtetni pusztán logikai alapon, hiszen…

  • a kamatok esetleges növekedése,
  • a munkahelyek számának csökkenése,
  • az infláció növekedése,
  • az építőipari árak drasztikus emelkedése

mind-mind azt diktálnák, hogy az ingatlanpiaci árak bizony csökkenésnek indulnak.  Mindezek ellenére az ingatlanpiac kitartónak bizonyul: nem gyengült a koronavírus-járvány alatt sem.

Mi az oka mégis az ingatlanpiaci növekedésnek?

Ugyan az ingatlanpiacon tapasztalt növekedés az utóbbi évben lelassult, megállni nem állt meg. Ez röviden az alábbiakkal áll szoros összefüggésben:

  • Ugyan több szektorban is a csőd szélére került megannyi kkv, összességében elmondható, hogy hazánkban jelenleg nincs válság.
  • Megannyi kormányzati intézkedés támogatja az ingatlanvásárlásokat és -építéseket: a CSOK, az otthonfelújítási programok és a kedvezményes lakásáfa mind-mind felhajtóerőt jelentenek a piacon.
  • Úgy fest, a hitelek esetében az alacsony kamatszintek még hosszú évekig megmaradnak, ami által még mindig az ingatlan számít az egyik legjobb befektetési eszköznek.
  • Az ingatlanpiac egyharmada befektetőkből áll, akiket nem befolyásol az infláció: céljuk, hogy mielőbb befektessék vagyonukat, melyet vagy védenek vagy még gyarapítanak is ilyen módon.
  • A járvány több folyamatot is felgyorsított: ilyen például a fővárosiak agglomerációba való költözése, ami a pandémia alatt láthatóan felfutott.
  • Végezetül: a puszta számadatok olykor ferdíthetnek a valóságon – az online fellelhető ingatlanárak sokszor az eladók „vágyait” reprezentálják inkább, mintsem az adás-vétel utáni valós vételárat; a statisztikák pedig általában a kínálati árakból indulnak ki.

Láthattuk, hogy megannyi különböző érdekes tényező befolyásolja az ingatlanpiaci árak alakulását: kíváncsian állunk elébe, hogy pontosan mit fog hozni a 2022-es év. Egy biztos: mi mindig igyekszünk az ügyfeleink számára, személyre szabottan megtalálni a piac kínálta legjobb lehetőségeket!

További blogcikkeink

hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is meg
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen plusz
Bővebben
homekey-ingatlanpiaci-kisokos-alapfogalmak-1

Ingatlanpiaci kisokos: III. rész

Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából Jelentjük, az ingatlanpiaccal kapcsolatos fogalomdömping végére értünk: ha átfutod ezzel a mostani cikkünkkel együtt az előző kettőt is (ezt és ezt), akkor
Bővebben
homekey-agglomeracio-3

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás?

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás? A főváros pezsgő élete és lehetőségei sok lakásvásárlás előtt álló fiatal számára vonzóak – ellentétben a budapesti ingatlanárakkal. Ha ismerős a helyzet,
Bővebben