Skip to content

Ingatlanpiaci árak

Egyetlen dolog biztos, a bizonytalanság – avagy: meddig menetelnek még felfelé az ingatlanpiaci árak?

Amióta az életünk szervezés részét képezi a koronavírus, szinte „egymásra licitálva” halljuk az egyes piaci szereplőktől, hogy melyik szektor van a legnagyobb bajban, mire hat a leginkább negatívan a pandémia. Nos, egy terület kivétel ez alól: ez bizony az ingatlanpiac. De meddig menetelnek még felfelé az árak ezen a piacon, mi ennek a növekedésnek az oka még ezekben a vészterhes időkben is, és vajon mi várható 2022-ben?

Látszólag ellentmondunk a logikának

Hullámokban a gazdaságra törő vírushelyzet, munkanélküliség, keresleti válság és egy hatalmas adag bizonytalanság – ezek a tényezők jellemzik az utóbbi évünket, amiből logikusan arra lehetne következtetni, hogy az emberek inkább a spórolásra összpontosítanak az ingatlanvásárlás helyett (ahogy tették azt a 2009-es válság esetében is). Azonban az ingatlanpiac négyzetméterárai még mindig tovább masíroznak felfelé – köszönhetően azoknak a folyamatoknak, amelyeknek (többek között) épp a járvány ágyazott meg.

Mi várható vajon 2022-ben ezen a piacon? Cikkünkben számításba vesszük röviden az egyes kapcsolódó folyamatokat – fontos azonban leszögezni, hogy egyértelmű jóslatokba nem érdemes bocsátkozni, hiszen az ingatlanpiac alakulása egy „többismeretlenes egyenlet” eredménye: pláne, ha abba a bizonyos egyenletbe még bekerül egy új (ám sajnos annál lelkesebb) szereplőként a Covid is.

Tényezők, melyek alapvetően az árcsökkenést predesztinálnák

Vannak tényezők, melyeket minden esetben érdemes megvizsgálni, ha azon törjük a fejünket, milyen irányba indulhatnak meg az ingatlanárak a közeljövőben. Ezek zömében az árcsökkenésre engednének következtetni pusztán logikai alapon, hiszen…

  • a kamatok esetleges növekedése,
  • a munkahelyek számának csökkenése,
  • az infláció növekedése,
  • az építőipari árak drasztikus emelkedése

mind-mind azt diktálnák, hogy az ingatlanpiaci árak bizony csökkenésnek indulnak.  Mindezek ellenére az ingatlanpiac kitartónak bizonyul: nem gyengült a koronavírus-járvány alatt sem.

Mi az oka mégis az ingatlanpiaci növekedésnek?

Ugyan az ingatlanpiacon tapasztalt növekedés az utóbbi évben lelassult, megállni nem állt meg. Ez röviden az alábbiakkal áll szoros összefüggésben:

  • Ugyan több szektorban is a csőd szélére került megannyi kkv, összességében elmondható, hogy hazánkban jelenleg nincs válság.
  • Megannyi kormányzati intézkedés támogatja az ingatlanvásárlásokat és -építéseket: a CSOK, az otthonfelújítási programok és a kedvezményes lakásáfa mind-mind felhajtóerőt jelentenek a piacon.
  • Úgy fest, a hitelek esetében az alacsony kamatszintek még hosszú évekig megmaradnak, ami által még mindig az ingatlan számít az egyik legjobb befektetési eszköznek.
  • Az ingatlanpiac egyharmada befektetőkből áll, akiket nem befolyásol az infláció: céljuk, hogy mielőbb befektessék vagyonukat, melyet vagy védenek vagy még gyarapítanak is ilyen módon.
  • A járvány több folyamatot is felgyorsított: ilyen például a fővárosiak agglomerációba való költözése, ami a pandémia alatt láthatóan felfutott.
  • Végezetül: a puszta számadatok olykor ferdíthetnek a valóságon – az online fellelhető ingatlanárak sokszor az eladók „vágyait” reprezentálják inkább, mintsem az adás-vétel utáni valós vételárat; a statisztikák pedig általában a kínálati árakból indulnak ki.

Láthattuk, hogy megannyi különböző érdekes tényező befolyásolja az ingatlanpiaci árak alakulását: kíváncsian állunk elébe, hogy pontosan mit fog hozni a 2022-es év. Egy biztos: mi mindig igyekszünk az ügyfeleink számára, személyre szabottan megtalálni a piac kínálta legjobb lehetőségeket!

További blogcikkeink

A kert, mint értéknövelő beruházás

Tavasszal mindenki próbál minél több időt a szabadban tölteni a téli időszak után. A kertes ingatlannal rendelkezők igyekeznek rendezni a kertjüket, készülve a grill partikra, vagy éppen lehetőséget teremtve a gyermekeiknek az udvaron történő kikapcsolódásra.
Bővebben

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Az mindenki számára ismeretes, hogy az elmúlt években hatalmas ingatlanboom ment végbe Magyarországon, melynek vége ősszel már sejthető volt, mostanra azonban egészen biztosan bebizonyosodott, hiszen a tranzakciószámok a COVID 1. hulláma alatt mért adatok alá estek.
Bővebben
hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

2022-04-01 A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

2022-03-03 Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen
Bővebben