Skip to content

Okosotthonok

Ötletesebb, mint gondolnád: az okosotthonokban rejlő kreatív lehetőségek

Az okosotthon kifejezésre talán a legtöbben még egy – több szempontból is – elérhetetlen megoldásként gondolnak, pedig egy ilyen otthon kivitelezése rendkívül klassz lehetőségekkel kecsegtet, és ráadásul nem is kell hozzá „szétbombázni” a házat. Összeszedtünk néhány megoldást, amit egy okosotthon nyújtani tud és ami hűen reprezentálja, miért is nagyszerű egy felokosított lakás!

Kezdjük az alapoktól: mitől okos az okosotthon?

Egy okosotthon kétségtelenül megkönnyíti lakóinak mindennapjait – és úgy általánosságban az életüket. Na de mitől is lehet okos egy ingatlan? Az okosotthonok közös jellemzője, hogy…

 • távolról vezérelhetők,
 • rendelkeznek automatizált funkciókkal,
 • képesek az emberi jelenlét szimulálására
 • és önálló „döntéseket” tudnak hozni érzékelőik segítségével.

Mindezek mellett további előnyük, hogy…

 • ellenőrizhető a környezetre gyakorolt hatásuk,
 • több rendszerük is tetszőlegesen bővíthető utólag,
 • a számos különböző applikáció helyett akár egyetlen helyről vezérelhetsz mindent,
 • de telepítésükhöz esetenként nem szükséges fúrás-faragás egyáltalán, így az ép állapotú otthonod továbbra is ép maradhat – csak még az eddigieknél is élvezetesebb lesz benne élni.

homekey-ingatlan-ertekesites-okos-otthon-okosotthon-2

Nézzük a konkrétumokat: ezekre (is) jó egy okosotthon

Íme, néhány konkrét okosotthonos ötlet, ami túlmutat azon, hogy távolról is el tudd indítani a mosógépet – ami szintén hasznos funkció, de egy felokosított ház bizony ennél sokkal kreatívabb módokon is a kedvedben tud járni.

 • Elutaznál külföldre, de félsz, hogy otthonodat esetleg betörők szemelik ki a pihenésed alatt? A jelenlétszimulátor bizonyos időközönként felhúzza a redőnyt, fel- és lekapcsolja a villanyokat, sőt még a multimédiás rendszereket is bekapcsolja olykor-olykor, csakúgy, mintha aktív lakói lennének a háznak, eltántorítva ezzel a tolvajokat.
 • Gyermeked éjjel nyugtalanul alszik a kiságyában? Amikor forgolódik, otthonod lágy zenét játszhat neki, hogy könnyebb legyen az átlendülés „Álomföldre”.
 • Takaríts meg energiát: el sem hiszed, a pontos időben történő árnyékolással mennyit spórolhatsz! Az automatizált redőnyök éppen ezt teszik.
 • Kiosonnál úgy a konyhába egy pohár vízért éjszaka, hogy ne kelts fel mást otthon a vakító fényekkel? Lépteidet tompított fényerővel kísérhetik végig az otthoni lámpák, amelyek automatikusan kapcsolódnak fel lépteid után.

homekey-ingatlan-ertekesites-okos-otthon-okosotthon-2

Hangvezérlés: akár egy személyi asszisztens

Aki még csak kacérkodik az okosotthonok világával, annak melegen ajánljuk, hogy próbálja ki kezdetnek a hangvezérlés előnyeit: legyen szó akár az Amazon Alexa, akár a Google Home, akár az Apple Homekit megoldásról. Csak egy szavadba kerül, és ez a – rendkívül engedelmes és sohasem szemtelen – személyi asszisztensed felébreszt munka előtt a kedvenc számoddal, melegebbé varázsolja otthonodat vagy épp felkapcsolja a villanyt a dolgozószobában. Egy csipetnyi angoltudás, és máris úgy érezheted, lesik otthon minden kívánságodat.

A megnyugtató biztonság tálcán kínálva

Egyetérthetünk abban, hogy klassz dolgokat tudnak biztosítani ezek az okos megoldások, de ami talán a legfontosabb, hogy otthonodat biztonságosabbá tudják tenni a számodra és családod számára. Gondolj csak az…

 • intelligens füstérzékelőre,
 • intelligens szénmonoxid-érzékelőre,
 • intelligens behatolásjelző detektorokra vagy
 • intelligens zárakra,

melyek mindegyikének célja az, hogy teljes nyugalomban élhesd mindennapjaidat, tudván, hogy mindent megtettél saját magad és családod biztonságának érdekében. És mind tudjuk: ez az érzés bizony aranyat ér.

Egy szó, mint száz: egy okosotthon jóval többre képes, mint elsőre a legtöbben hinnénk; és a közhiedelemmel ellentétben nem számít többé luxusnak. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen otthon a mindennapjaink automatizálása mellett az energiafogyasztásunkat is optimalizálhatja – sőt nagy mértékben növeli az ingatlan értékét.

További blogcikkeink

A kert, mint értéknövelő beruházás

Tavasszal mindenki próbál minél több időt a szabadban tölteni a téli időszak után. A kertes ingatlannal rendelkezők igyekeznek rendezni a kertjüket, készülve a grill partikra, vagy éppen lehetőséget teremtve a gyermekeiknek az udvaron történő kikapcsolódásra.
Bővebben

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Az mindenki számára ismeretes, hogy az elmúlt években hatalmas ingatlanboom ment végbe Magyarországon, melynek vége ősszel már sejthető volt, mostanra azonban egészen biztosan bebizonyosodott, hiszen a tranzakciószámok a COVID 1. hulláma alatt mért adatok alá estek.
Bővebben
hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

2022-04-01 A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

2022-03-03 Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen
Bővebben