Skip to content

Okosotthonok

Ötletesebb, mint gondolnád: az okosotthonokban rejlő kreatív lehetőségek

Az okosotthon kifejezésre talán a legtöbben még egy – több szempontból is – elérhetetlen megoldásként gondolnak, pedig egy ilyen otthon kivitelezése rendkívül klassz lehetőségekkel kecsegtet, és ráadásul nem is kell hozzá „szétbombázni” a házat. Összeszedtünk néhány megoldást, amit egy okosotthon nyújtani tud és ami hűen reprezentálja, miért is nagyszerű egy felokosított lakás!

Kezdjük az alapoktól: mitől okos az okosotthon?

Egy okosotthon kétségtelenül megkönnyíti lakóinak mindennapjait – és úgy általánosságban az életüket. Na de mitől is lehet okos egy ingatlan? Az okosotthonok közös jellemzője, hogy…

 • távolról vezérelhetők,
 • rendelkeznek automatizált funkciókkal,
 • képesek az emberi jelenlét szimulálására
 • és önálló „döntéseket” tudnak hozni érzékelőik segítségével.

Mindezek mellett további előnyük, hogy…

 • ellenőrizhető a környezetre gyakorolt hatásuk,
 • több rendszerük is tetszőlegesen bővíthető utólag,
 • a számos különböző applikáció helyett akár egyetlen helyről vezérelhetsz mindent,
 • de telepítésükhöz esetenként nem szükséges fúrás-faragás egyáltalán, így az ép állapotú otthonod továbbra is ép maradhat – csak még az eddigieknél is élvezetesebb lesz benne élni.

homekey-ingatlan-ertekesites-okos-otthon-okosotthon-2

Nézzük a konkrétumokat: ezekre (is) jó egy okosotthon

Íme, néhány konkrét okosotthonos ötlet, ami túlmutat azon, hogy távolról is el tudd indítani a mosógépet – ami szintén hasznos funkció, de egy felokosított ház bizony ennél sokkal kreatívabb módokon is a kedvedben tud járni.

 • Elutaznál külföldre, de félsz, hogy otthonodat esetleg betörők szemelik ki a pihenésed alatt? A jelenlétszimulátor bizonyos időközönként felhúzza a redőnyt, fel- és lekapcsolja a villanyokat, sőt még a multimédiás rendszereket is bekapcsolja olykor-olykor, csakúgy, mintha aktív lakói lennének a háznak, eltántorítva ezzel a tolvajokat.
 • Gyermeked éjjel nyugtalanul alszik a kiságyában? Amikor forgolódik, otthonod lágy zenét játszhat neki, hogy könnyebb legyen az átlendülés „Álomföldre”.
 • Takaríts meg energiát: el sem hiszed, a pontos időben történő árnyékolással mennyit spórolhatsz! Az automatizált redőnyök éppen ezt teszik.
 • Kiosonnál úgy a konyhába egy pohár vízért éjszaka, hogy ne kelts fel mást otthon a vakító fényekkel? Lépteidet tompított fényerővel kísérhetik végig az otthoni lámpák, amelyek automatikusan kapcsolódnak fel lépteid után.

homekey-ingatlan-ertekesites-okos-otthon-okosotthon-2

Hangvezérlés: akár egy személyi asszisztens

Aki még csak kacérkodik az okosotthonok világával, annak melegen ajánljuk, hogy próbálja ki kezdetnek a hangvezérlés előnyeit: legyen szó akár az Amazon Alexa, akár a Google Home, akár az Apple Homekit megoldásról. Csak egy szavadba kerül, és ez a – rendkívül engedelmes és sohasem szemtelen – személyi asszisztensed felébreszt munka előtt a kedvenc számoddal, melegebbé varázsolja otthonodat vagy épp felkapcsolja a villanyt a dolgozószobában. Egy csipetnyi angoltudás, és máris úgy érezheted, lesik otthon minden kívánságodat.

A megnyugtató biztonság tálcán kínálva

Egyetérthetünk abban, hogy klassz dolgokat tudnak biztosítani ezek az okos megoldások, de ami talán a legfontosabb, hogy otthonodat biztonságosabbá tudják tenni a számodra és családod számára. Gondolj csak az…

 • intelligens füstérzékelőre,
 • intelligens szénmonoxid-érzékelőre,
 • intelligens behatolásjelző detektorokra vagy
 • intelligens zárakra,

melyek mindegyikének célja az, hogy teljes nyugalomban élhesd mindennapjaidat, tudván, hogy mindent megtettél saját magad és családod biztonságának érdekében. És mind tudjuk: ez az érzés bizony aranyat ér.

Egy szó, mint száz: egy okosotthon jóval többre képes, mint elsőre a legtöbben hinnénk; és a közhiedelemmel ellentétben nem számít többé luxusnak. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen otthon a mindennapjaink automatizálása mellett az energiafogyasztásunkat is optimalizálhatja – sőt nagy mértékben növeli az ingatlan értékét.

További blogcikkeink

hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is meg
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen plusz
Bővebben
homekey-ingatlanpiaci-kisokos-alapfogalmak-1

Ingatlanpiaci kisokos: III. rész

Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából Jelentjük, az ingatlanpiaccal kapcsolatos fogalomdömping végére értünk: ha átfutod ezzel a mostani cikkünkkel együtt az előző kettőt is (ezt és ezt), akkor
Bővebben
homekey-agglomeracio-3

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás?

Otthonkeresés Budapest környékén: a terjeszkedő agglomeráció a megoldás? A főváros pezsgő élete és lehetőségei sok lakásvásárlás előtt álló fiatal számára vonzóak – ellentétben a budapesti ingatlanárakkal. Ha ismerős a helyzet,
Bővebben