Skip to content

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói piacot és várhatóan újra a vevők kerülnek nyeregbe, ami gyorsabban és drasztikusabban történik meg, mint azt korábbi cikkünkben gondoltuk.

Az egekbe szökő infláció konzervatív monetáris és fiskális politikát hozott, és a jegybanki szigorítással párhuzamosan a lakáshitelek kamatai is megtöbbszöröződtek az idei évben.

A jelenlegi 10%-hoz közelítő lakáshitel kamattal a potenciális vevők közül már többen meggondolják magukat és kivárnak, így csökken a fizetőképes kereslet. Ezt a hatást csak felerősíti, hogy szűkül az állami támogatások köre, így felértékelődik a saját tőke szerepe.

Az infláció miatt a jövő évben a reáljövedelmek eddigi növekedése is drasztikusan csökkenhet, így a háztartások kasszájában kisebb összeg marad, amit hiteltörlesztésre fordítanak, miután a megemelkedett közüzemi díjakat és folyamatosan növekvő bevásárlásokat kifizetik, hiszen ezt a mértékű inflációt a munkáltatók nem képesek követni.

A „rezsidémon” hatásai

Az energiaválságnak van még egy jelentős mértékben érezhető hatása a piacra, mégpedig a nem energiahatékony, korszerűtlen ingatlanok értékesíthetőségére. Ezen ingatlanok hátrányba kerültek mind az eladó, mind pedig a kiadó ingatlanok körében. Míg az eladók kénytelenek jobb esetben is nagyobb alkura számítani, addig a kiadásra szánt ingatlanok bérleti díjánál már a legtöbben a rezsivel együtt kalkulálnak. Így a magas fenntartási költségű ingatlanok egyaránt nehezen eladhatóak és kiadhatóak. Ezen nem segít, hogy a korszerűsítés, felújítás továbbra is költséges, mind a nyersanyag, mind a munkaerő tekintetében. Így jelentős ráfordítást jelent, amivel a piac szereplői nem kalkulálnak, legtöbben egyszerűen kizárják az érdeklődésükből a ráfordítást igénylő ingatlanokat. A jelenlegi körülmények közt képtelenség még hozzávetőleges pontossággal is megbecsülni, hogy mibe fog kerülni rendbehozataluk.

Mit hoz a jövő?

A vásárlóerő csökkenése mellett kimutatható egy folyamatosan növekvő kínálat, melynek jelenlegi mértéke még nem mérvadó, de a jövőben jelentősebb elmozdulás várható.

2023-ban, amennyiben véget ér a moratórium, növekvő fizetésképtelenségre lehet számítani, ami kényszerértékesítéseket is hozhat maga után. Azok a háztartások, akik nem fogják tudni fenntartani az ingatlant a növekvő energiaárak vagy éppen a növekvő törlesztőrészletek okán, szintén kénytelenek lesznek értékesíteni ingatlanjaikat, így a kínálat tovább fog nőni, ráadásul olyan szereplőkkel, akik jelentősebb árengedményre is hajlandóak lesznek. Mindez természetesen tovább hajtja a kereslet-kínálat eltolódását a vevők irányába.

Az egyre növekvő alkupotenciál már most is látható a piacon, az ország különböző részei eltérő potenciállal rendelkeznek, így például a lecsengeni látszó COVID kapcsán az agglomeráció népszerűsége csökken, ezzel egy időben Budapest belvárosa újra felerősödik.

Összességében 2022-ben 10-15%-os visszaesést prognosztizálnak az adás-vételek számában, a legfrissebb adatok alapján azonban ennél sokkal drasztikusabb a megtorpanás, egyes elemzések szerint 40%-kal is csökkent a tranzakciószám, ha pillanatnyi és nem egész éves adatot vizsgálunk.

Korai azért még a piacot temetni­­!

2023-ban várhatóan a forgalomcsökkenés folytatódik, az árak alakulásában azonban sok múlik az Európai Uniós források megérkezésén, ettől függhet, hogy csak nominális vagy valós csökkenés fog bekövetkezni. Ezzel összefüggésben, amennyiben a korábban említett kivezetett állami támogatások helyére újak érkeznek, az segíthet a piac dinamikáján.

A vészjósló előrejelzések után fontos megemlíteni, hogy mindentől függetlenül – az MNB adatok alapján – 2022-ben így is országos átlagban két számjegyű drágulás látható az ingatlanpiacon, viszont 2023-ra stagnálást, bizonyos esetekben az árak csökkenését várjuk.

Véleményem szerint a jövő üzenetei az energiahatékonyság és fenntarthatóság, melyek pár éve csak hangzatos szavaknak tűnhettek, mára viszont mindennapjaink részévé váltak, nem csak a rezsifizetés kapcsán.

Ha ingatlanpiaci kérdéseidre szeretnél szakszerű választ kapni megbízható piaci szereplőktől, keress minket bátran: szívesen állunk a rendelkezésedre!

További blogcikkeink

A kert, mint értéknövelő beruházás

Tavasszal mindenki próbál minél több időt a szabadban tölteni a téli időszak után. A kertes ingatlannal rendelkezők igyekeznek rendezni a kertjüket, készülve a grill partikra, vagy éppen lehetőséget teremtve a gyermekeiknek az udvaron történő kikapcsolódásra.
Bővebben

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Az mindenki számára ismeretes, hogy az elmúlt években hatalmas ingatlanboom ment végbe Magyarországon, melynek vége ősszel már sejthető volt, mostanra azonban egészen biztosan bebizonyosodott, hiszen a tranzakciószámok a COVID 1. hulláma alatt mért adatok alá estek.
Bővebben
hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

2022-04-01 A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is
Bővebben
homekey-blog-ingatlanadozas-1

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

2022-03-03 Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen
Bővebben
homekey-ingatlanpiaci-kisokos-alapfogalmak-1

Ingatlanpiaci kisokos: III. rész

2022-02-16 Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából Jelentjük, az ingatlanpiaccal kapcsolatos fogalomdömping végére értünk: ha átfutod ezzel a mostani cikkünkkel együtt az előző kettőt is (ezt és ezt),
Bővebben