Skip to content

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatban felmerülő költségek

Az ingatlan vásárlassal kapcsolatban felmerülő költségek

Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetését követően további költségeink, kiadásaink merülnek fel. A pontosság kedvéért ezeket szeretnénk bemutatni, milyen plusz költségekkel jár, hogy lakástulajdonosok lettünk.

A hitelfelvétel költségeivel úgy hisszük, mindnyájan tisztában vagyunk. Nézzük mire kell számítanunk, ha az ingatlan hivatalosan is a tulajdonunkba került:

Vagyonszerzési illeték: 

Magyarországon hatályos jogszabályok szerint, az új ingatlanunk vételára után be kell fizetni a kasszába az alap esetben 4% -os vagyonszerzési illetéket. Ez egy 40 millió forintos ingatlan vételárnál 1,6 millió forint többletköltséget jelent. Ha szeretne többet megtudni a jelenlegi ingatlan árak alakulásáról, itt megteheti.

Lehetőségünk van a ránk kirótt illetéket csökkenteni az alábbiak szerint:

Amennyiben az ingatlan vételekor egyidejűleg CSOK-ot is igénylünk, ebben az esetben mentesülünk az illetékfizetési kötelezettségünk alól. (jelenleg 2022. december31-ig) CSOK-ról részletesebben korábbi cikkünkben olvashat ide kattintva.
Mentesség jár az illetékfizetési kötelezettség alól, ha az ingatlanügylet házastársak vagy közeli hozzátartozók egymás közötti cseréje, illetve ajándékozás vagy adásvétel útján jön létre.

A 35 év alattiak illetékkedvezménye az első lakás vásárlásakor igényelhető, ha az ingatlan összértéke nem haladja meg a 15 millió forintot. (kizárólag a 15 millió ft-ot nem meghaladó vételár esetén érvényesíthető) A kedvezmény tulajdoni hányad megszerzésekor is igénybe vehető. Az illeték kedvezmény 50%-os – praktikusan 4% helyett 2%-ot kell fizetni a tulajdonszerzés után.

Első ingatlan vásárlásakor 12 havi részletfizetés is választható a vételártól és életkortól függetlenül, de ezt külön kérvényezni kell. A mentesség, kedvezmény, részletfizetés iránti kérelmet a B400-as NAV adatlapon kell kérni.

Ha saját ingatlanunkat értékesítjük, akkor sincs ez másképp. Adót kell fizetnünk az eladott ingatlan után származó jövedelmünkből.
Ha valakinek több a költsége egy lakás eladásával kapcsolatosan, mint a bevétele, akkor nem származik jövedelme belőle, tehát ingatlanadót sem kell értelemszerűen fizetnie utána.

homekey-blog-ingatlanadozas-2
Az értékesített ingatlan szerzésének az időpontja:
A törvény fő szabálya szerint a szerzési időpont az a nap, amikor a magánszemély az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtotta. Öröklés esetén a szerzés időpontja az a nap, amelyen az örökség megnyílik, azaz az örökhagyó halálának a napja.
A bevétel:
A jövedelem megállapításának első lépése az ingatlan átruházásából származó bevétel meghatározása. Amennyiben eladod, azaz értékesíted az ingatlant, akkor a bevétel az adásvételi szerződésben szereplő eladási ár.
A költség:
A lakás eladásából származó bevételből levonható költségek a következők. Másképpen úgy is fogalmazhatunk, hogy az adóalap az alábbiakkal csökkenthető:

-a megszerzésre fordított összeg, vagyis vásárlás esetén az ingatlan adásvételi szerződésben szereplő adásvételi érték
-a megszerzéssel összefüggő más kiadások pl. ügyvédi költség, vagyonszerzési illeték
-az értéknövelő beruházások pl. fűtéskorszerűsítés, modernizálás, szigetelés stb. költségei
-az ingatlan eladásával kapcsolatos kiadások pl. ingatlanközvetítő díja, home staging díja, ingatlan eladási tanácsadó díja, hirdetési költség, fotózás díja
Leegyszerűsítve: Jövedelem = Bevétel – Költség

De a számított jövedelem nem adja meg a választ az adó mértékére, ugyanis figyelembe kell azt venni, hogy a lakás mennyi ideig volt az eladó tulajdonában. Ennek a hivatalos megnevezése a tulajdonban tartás figyelembevétele. Amennyiben a szerzéstől számított öt éven túl történik az értékesítés, akkor nem kell adózni utána.
Ellenkező esetben, az ingatlan adó mértéke 15%. Az 5 éves szabályt figyelembe véve úgy, hogy:
a 0. és 1. adóévben  a jövedelem a számított összeg 100%-a. A vásárlást követő 2. évtől a 90%-a, 3. évtől a 60%-a, 4 évtől a 30%-a és a fentiekhez igazodva az 5. tulajdonban tartott évtől nem terheli adó.

Az ingatlan utáni adózást mindig az adóbevalláskor kell jelenteni és megfizetni. Például egy 2021. júniusában értékesített ingatlan után az adót, 2022. év elején az előző évi adóbevalláskor kell bejelenteni és megfizetni a terhet. Fontos megjegyezni, hogy ez nem történik automatikusan, és az adóhatóság bírságot szabhat ki a mulasztás miatt, akár évekkel később is.

Fontos megjegyezni:
Sok befektető gondolja úgy, hogy az ingatlan adás-vételt magánszemélyként bonyolítja le, mert egy-két ingatlan vonatkozásában ez „nem számít üzletszerű tevékenységnek”. Viszont az adóhatóság nem a sorozatosság elve alapján minősíti a tevékenységet, hanem annak jellege szerint. Így ezt figyelembe véve, azoknak lehet a fenti megállapítással gondja, aki azt feltételezi, hogy egy-két ingatlan ügylet lebonyolítása magánszemélyként is megállja a helyét.

Reméljük, sikerült pontosítani az ingatlan szerzése és eladása kapcsán felmerülő kötelező terheket.
Így vásárlás, eladás előtt pontosan ki tudod számítani, mekkora illetéket, illetve adót vagy köteles fizetni magánszemélyként.

Jelen cikkünk nem tért ki a az üzletszerűen és a cégként történő ingatlanvásárlás és eladás adó-és illetékvonzataira, de szívesen segítünk eligazodni, amennyiben ilyen jellegű tanácsadásra van szükséged, jelezd itt és visszahívunk.

homekey-blog-ingatlanadozas-3

    •  

     

További blogcikkeink

A kert, mint értéknövelő beruházás

Tavasszal mindenki próbál minél több időt a szabadban tölteni a téli időszak után. A kertes ingatlannal rendelkezők igyekeznek rendezni a kertjüket, készülve a grill partikra, vagy éppen lehetőséget teremtve a gyermekeiknek az udvaron történő kikapcsolódásra.
Bővebben

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Az mindenki számára ismeretes, hogy az elmúlt években hatalmas ingatlanboom ment végbe Magyarországon, melynek vége ősszel már sejthető volt, mostanra azonban egészen biztosan bebizonyosodott, hiszen a tranzakciószámok a COVID 1. hulláma alatt mért adatok alá estek.
Bővebben
hogyan-ertekesitsuk-ingatlanunkat-fekezo-piacon

Hogyan értékesítsük ingatlanunkat a fékező piacon?

Az elmúlt évek eladói piacában könnyű dolgunk volt az ingatlan értékesítéssel, de mára már kevés lehet a puszta szerencsében bízni. Kardinális kérdés az ár, de a „mennyiért” mellett a „hogyan” is egyre fontosabbá válik.
Bővebben

Mit hozhat 2023 az ingatlanpiacon?

Közel 10 év után fordulat jeleit mutatja a piac. Az elmúlt időszak viszontagságainak összessége előreláthatólag megfordítja az eladói...
Bővebben
homekey_blog_haboru_inflacio_ingatlanpiac_1

Háború, infláció, ingatlanpiac

2022-04-01 A normalizálódás küszöbén, a sokadik Covid hullám után és annak endémiává szelídülése közepette rendkívüli események történtek az elmúlt hetekben Európában és hazánkban, melyek hatását valószínűleg a hazai ingatlanpiacon is
Bővebben
homekey-ingatlanpiaci-kisokos-alapfogalmak-1

Ingatlanpiaci kisokos: III. rész

2022-02-16 Okosodjunk együtt – hasznos alapfogalmak az ingatlanpiac világából Jelentjük, az ingatlanpiaccal kapcsolatos fogalomdömping végére értünk: ha átfutod ezzel a mostani cikkünkkel együtt az előző kettőt is (ezt és ezt),
Bővebben